Açlık sınırı kaç lira oldu? Yoksulluk sınırı kaç lira oldu?
Türk-İş'in yaptığı araştırmalar sonucunda, Mayıs ayında çekirdek bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı belirlendi. Buna göre açlık sınırı 2830 TL iken yoksulluk sınırı ise 9219 TL oldu.
Türk-İş, çalışan vatandaşların refah seviyesini ve geçim şartlarını ortaya koymak için yaptığı araştırma sonuçlandı. Buna bağlı olarak temel ihtiyaç gıda ve/veya maddelerindeki fiyat değişikliği, gibi etkenler ile "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" 2021 yılı Mayıs ayında 2830 Türk Lirası açlık sınırı iken, yoksulluk sınırı 9219 Türk lirası oldu.
Yapılan araştırmaya göre çekirdek bir ailenin yani 4 kişilik bir ailenin, temel besin ihtiyaçlarını, sağlıklı ve dengeli beslenmek için yapacağı harcamalar açlık sınırı olarak ifade ediliyor ve bu sınır 2 Bin 830 Türk Lirası olarak belirlendi. Bunların dışında yapılan harcamalar ise yoksulluk sınırı içerisinde yer alıyor. Her ay araştırılan ve her ay verilerde farklılıklarda olabilmekte.
Yoksulluk sınırı ne kadar?
Türk-İş'in Mayıs ayı için yaptığı araştırmada, yoksulluk sınırı 9 Bin 219 Türk Lirası olarak belirlendi. Yani ulaşım, eğitim, sağlık, gıda, giyim ve benzeri ihtiyaçlar için zorunlu yapılan harcamaların toplam tutarı 9 Bin 219 Türk Lirası oldu.
Bekar bir bireyin yaşam maliyeti ne kadar?
Türkiye'de ikamet eden ve medeni durumu bekar bir çalışanın yaşam maliyeti de yapılan araştırma sonucu mayıs ayı için belirlendi. Türk-İş'in yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasında, bekar çalışanların yaşam maliyeti 3435 Türk Lirası olarak belirlendi. Yani bekarsanız ve tek yaşıyorsanız mayıs ayında yaşamınızı sağlamak için minimum 3 Bin 435 Türk Lirası harcamanız gerekmekte.
Önceki aylara göre değişme var mı?
Yapılan araştırmalara göre mayıs ayında, nisan ayına göre %2 oranında bir değişiklik söz konusu. Bu değişikliğe göre asgari harcama tutarı nisan ayına göre yükselmiş görünmekte. 2021 yılının ilk 5 ayı itibariyle fiyatlarda 9% oranında bir artış bulunurken, 12 aylık süreçte ise bu oran %16laraçıkmış bulunmakta.
Hangi ürünler zamlandı? Hangi ürünlerin fiyatı geriledi?
Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, mayıs ayında süt grubunda yani peynir, yoğurt, süt gibi ürünlerde ciddi bir şekilde önemli bir fiyat değişikli görünmese de, et ürünlerinde fiyat artışı devam etti.
Bakliyat fiyatları aynı kalırken, tavuk, kuşbaşı gibi ürünlerin fiyatı arttı. Yumurtanın fiyatı ise geriledi.
Ekmek fiyatında da değişik görünmezken, makarna da ise fiyat artmış durumda.