X
Kripto Para Gündem Eğitim Spor Sağlık Teknoloji Otomobil E-Devlet
Mi 11 Lite Kamera AI Mod, Gece Görüşü, NFC Fix Modem Dosyası
Redmi Note 10 Pro Gece Modu Mor Kamera ve AI Mod Sorunu Çözüldü
Uzaktan Eğitim Kapısı Otomatik Video Oynatıcı
Redmi Note 12 Pro 4g Boxsuz İmei Tamiri
Redmi Note 10 Pro Volte Fix - Redmi Note 10 Pro ENG QCN
Redmi Note 10 Pro Stabil IMEI Repair
Ermenistan - Türkiye maçı hangi saatte? hangi kanalda?
En düşük emekli maaşı ne kadar? en düşük emekli maaşı 2023
YKS kaç gün kaldı? YKS tarihi ne zaman? YKS başvuru
"MariaDB-client-10.2 RPM Update Failed" Hatası ve Çözümü

Japonya'da hızlı tren rötarı için soruşturma başlatıldı.

Japonya'da hızlı tren ağında yaklaşık 60 yıldır hiç kaza yaşanmandı. Bunun nedenleri içerisinde gösterilebilecek bir olay meydana geldi. 1 Dakikalık hızlı tren rötarı için soruşturulma başlatıldı.

Japonya hızlı tren çalışmaları ile dünyaya örnek olurken, son 57 yıl boyunca hiç hızlı tren kazası yaşamadı. Bu durumun nedeni gösterilebilecek bir durum meydana geldi. Hızlı trenin 1 dakika geç kalmasından dolayı hızlı tren makinisti hakkında soruşturulma başlatıldı. Skandalın büyüme sebepleri arasında ise makinistin, tren kullanma kontrolü olmayan bir kondüktöre hızlı treni devretmesi yer almakta. Saatte 150 km hızında ilerleyen hızlı trenin makinisti, yaşadığı anlık yüksek karın ağrısı nedeniyle 3 dakikalığına tuvalete gitmek zorunda olduğunu açıklarken, 1 dakikalık rötar nedeniyle şirket halktan özür dileyerek makinistin cezalandırılacağını yayımladı.

Neden bu kadar önemli oldu?

Japonya'da gelenek olarak dakiklik söz konusudur. Makinistin, kumanda merkezi ile koordinasyon şartlarına uymaması ve yaklaşık 1 dakikalık geç kalması, bütün dikkatleri üzerine topladı. Japonya'da demiryolları Bilgisayarlı merkezi komuta sistemiyle yönetiliyor. Böyle durumlarda makinistin uyması gereken şartlar belirtilirken, makinistin bu şartlara uymadığı ve insanları tehlikeye sokacak harekette bulunduğu için hakkında soruşturulma başlatıldı. Böyle durumlarda kumanda merkeziyle iletişime geçip, hızının artırması, en yakın istasyonda durması veya hızlı treni kullanma ehliyeti olan bir kondüktöre devretmesi gereken makinist, bu kurallara uymayarak hızlı treni, kullanma ehliyeti olmayan bir kondüktöre devretmesi sebebiyle hakkında soruşturulma başlatıldı. Makinistin açıklamasında "treni gecikme olmaması için durdurmadığını, üstlerine ise durumu utandığı için bildirmediğini" açıkladı. 

Japonya'da hızlı tren kaç km hızında ilerliyor?

Japonya hızlı tren konusunda dünyaya örnek olan ülkeler arasında yer alırken, 2015 yılında manyetik kaldırma teknolojisi ile çalışan Maglev treni, dünya rekorunu kırarak saatte 603 km hıza ulaşarak yeni bir rekor elde. Yolcu taşıma için hedeflenen  kullanım yılı 2027 olarak planlanan Maglev treni, İstanbul - Ankara arası ortalama 500 km olan bir güzergahı yaklaşık 60 dakikalık bir sürede alabilir.

Hızlı tren nasıl çalışır?

Japonya'da yeni rekorlar kırarak, adından çokça bahsettiren Maglev treni, birbirini iten mıknatıs teknolojisi ile rayların yaklaşık 15 cm kadar üzerinde ilerliyor. Sürtünme miktarını minimuma indirmeyi hedeflerken, güvenli kullanımı da maksimuma çıkarması hedefleniyor. Mıknatıslara elektrik de verilip, tren raylara değmeden hareket ediyor.