X
Kripto Para Gündem Eğitim Spor Sağlık Teknoloji Otomobil E-Devlet
Mi 11 Lite Kamera AI Mod, Gece Görüşü, NFC Fix Modem Dosyası
Redmi Note 10 Pro Gece Modu Mor Kamera ve AI Mod Sorunu Çözüldü
Uzaktan Eğitim Kapısı Otomatik Video Oynatıcı
Redmi Note 12 Pro 4g Boxsuz İmei Tamiri
Redmi Note 10 Pro Volte Fix - Redmi Note 10 Pro ENG QCN
Redmi Note 10 Pro Stabil IMEI Repair
Ermenistan - Türkiye maçı hangi saatte? hangi kanalda?
En düşük emekli maaşı ne kadar? en düşük emekli maaşı 2023
YKS kaç gün kaldı? YKS tarihi ne zaman? YKS başvuru
"MariaDB-client-10.2 RPM Update Failed" Hatası ve Çözümü

Kara Mantar Hastalığı Nedir? Mukormikoz Yayılıyor

Tıp dilinde mukormiköz adı ile bilinen kara mantar hastalığı farklı ülkelerde görülmeye devam ediyor. Son olarak Meksika'da görülen Kara Mantar hastalığı böylece yakın tarihte dördüncü ülkeye sıçramış oldu.

Kör eden hastalık adı ile de bilinen kara mantar hastalığı yakın tarihte ilk olarak Hindistan'da, ardından da Meksika ve Irak'ta rapor edilmiştir. İnsandan insana, insan hayvana, hayvandan hayvana veya hayvandan insana geçiciliği bulunmayan bu hastalığın yayılım göstermesindeki etken nedir?

Kara Mantar Nedir? Kara Mantar Hastalığı Nedir?

Hastalık mukor küfü ile temas neticesinde ortaya çıkıyor. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görünse de immunkompetan yani bağışıklık sistemi yeterli kişilerde de ortaya çıkabilyior. Çürüyen meyve sebzeler, gübreler, toprak gibi kişiye temas edebilecek ortamlar aracılığı ile hastalık insanlara bulaşıyor. Nadir görülen ancak oldukça agresif olan bu hastalık, tespit edilen süre ve hastanın bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak da ölümcül olabiliyor.

Kara Mantar(Mukormikoz) tedavisi nasıl yapılır?

Kara Mantar hastalığı için farklı çözümler geliştirilse de öğrenebildiğimiz kadarı ile 8 hafta boyunca günlük bir doz olacak şekilde uygulanan, her dozu yaklaşık 50 dolar civarında bir ilaçtan bahsediliyor ancak tabi ki tek tedavi yöntemi bu değil. Erken tanı, mukormikozis hastalığının baş gösterebilmesi için gerekli ortamı hazırlayan öncül hastalığın tedavisi, cerrahi temizlik ve antifungal tedavi de hastalığın iyileştirmesi için kullanılan tedavi yöntemleri.

Cerrahi temizlik dediğimiz kısım debritman olarak bilinen, yaranın iyileşmesi için aklınıza gelebilecek her türlü doku artığı, kemik parçacığı gibi kısımların yaradan arındırılması demek ve ilerlemiş safhalarda ne yazık ki hastayı kurtarmak için bir, bazı durumlarda iki gözünün de alınması gerekebiliyor. Bu yüzden kör eden hastalık olarak da biliyor.

Kara Mantar hastalığı ülkemizde, Türkiye'de görüldü mü?

Hindistan'da 200 ü aşkın kayıp bildirilen bu hastalığın daha önce ülkemizde de görülmüş olması son derece normal çünkü bu yeni bir hastalık değil. Doktorlarımızın bu konuda makaleleri mevcut. Örnek olması açısından BURAYA TIKLAYARAK Bilgin ARDA,  Aytaç ERDEM,  Oğuz Reşat SİPAHİ,  Meltem IŞIKGÖZ TAŞBAKAN, Hüsnü PULLUKÇU,  Mehmet Sezai TAŞBAKAN2, Naim CEYLAN3, Dilek Yeşim METİN4,Raşit MİDİLLİ5, Tansu YAMAZHAN ve  Sercan ULUSOY tarafından yazılmış, Mukormikoz: 12 Olgunun Retrospektif Değerlendirilmesi başlıklı  Mikrobiyol Bul 2011; 45(3): 504-51 makalesini okuyabilirisiniz.

Kara Mantar hastalığı ölümcül mü?

Ne yazık ki yüksek oranda ölümcül bir hastalık. Hastalığa yakalananların neredeyse yarısı ne yazık ki iyileşemiyor. İyileşmelerde de yukarıdaki bahsettiğimiz gibi görme kaybına kadar giden sonuçları düşünürsek ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kaldığımızı söyleyebiliriz.

Kara Mantar hastalığı neden artıyor?

"Hastalığın artışında son zamanda yaşadığımız küresel salgının etkisi var mı? Kullanılan tedavi yöntemlerinde bu hastalığı tetikleyen bileşenlerin olması söz konusu mu?" gibi bir çok soru var akıllarda ancak sağlık gibi çok önemli bir konuda şahsi fikirlerin sunulması oldukça tehlikeli olduğundan bilimsel bir makale veya doktorlarımızın açıklaması olmadan bu konuya cevap vermemiz mümkün değil ne yazık ki.

Salgın ve hastalıktan uzak, sağlıklı, mutlu günler dileriz.