X
Kripto Para Gündem Eğitim Spor Sağlık Teknoloji Otomobil E-Devlet
Uzaktan Eğitim Kapısı Otomatik Video Oynatıcı
ÖBA Otomatik Video Oynatma
Mi 11 Lite Kamera AI Mod, Gece Görüşü, NFC Fix Modem Dosyası
Redmi Note 10 Pro Gece Modu Mor Kamera ve AI Mod Sorunu Çözüldü
Redmi Note 12 Pro 4g Boxsuz İmei Tamiri
Redmi Note 10 Pro Volte Fix - Redmi Note 10 Pro ENG QCN
Redmi Note 10 Pro Stabil IMEI Repair
Ermenistan - Türkiye maçı hangi saatte? hangi kanalda?
En düşük emekli maaşı ne kadar? en düşük emekli maaşı 2023
YKS kaç gün kaldı? YKS tarihi ne zaman? YKS başvuru

İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem nedir?

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeni sistem önerisinin nasıl olacağı hakkında paylaşımda bulundu. Yeni sistemde tarafsız Cumhurbaşkanı olacağına da dikkat çekti.

İyi Parti grup toplantısında yeni sistem hakkında açıklamalarda bulunan Meral Akşener, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem için de tarafsız bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Cumhurbaşkanı görev süresinin de 6 yıl olacağını, süresi bittiğinde ise siyasete dönemeyeceğini belirtti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki grup toplantısındaki konuşmalarda, Rize ve Çayeli ilçelerinde gerçekleşen olaylarla ilgili de konuştu.

"Cumhurbaşkanı yalnızca bir dönem görev yapabilecek, görev süresi 6 yıl"

İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisi içerisinde yer alan "Cumhurbaşkanı yalnızca bir dönem görev yapabilecek, görev süresi 6 yıl" ibaresi ile cumhurbaşkanının görevi, yetkileri düzenlenecek.

"Çoğulcu demokrasi, katılımcı yönetim, güçlü Meclis"

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Meclis'i "devre dışı" bıraktığını vurgularken, "Çoğulcu demokrasi, katılımcı yönetim, güçlü Meclis" ile de dikkat çekti.

"Bu ucube sistem, gazi Meclisimizi devre dışı bıraktı"

"Güçsüz meclis, eksik demokrasi demektir. Ancak bu ucube sistem, gazi Meclisimizi devre dışı bıraktı. Milletin Evi, tarihinin en büyük yetki kaybını yaşadı. Bir dönem düşünün ki, 68 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, devlet teşkilatına ilişkin çok önemli düzenlemeler yapılırken, aynı dönemde, milletin meclisi, ancak 54 yasa çıkarabilsin. Bu, Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin, yasamayı yürütme karşısında güçsüzleştirdiğinin, apaçık bir ispatıdır."

"Yasama yetkisi ve gücü, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olacak"

" İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem’de, yasama yetkisi ve gücü, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olacak. Bizim için dünyadaki hiçbir parlamento, yetkileri itibariyle kuvvetlendirilmeyi, Gazi Meclis’imiz kadar hak edemez. Çünkü yüce Meclisimiz, sadece hukuksal manada bir meclis değildir. Millî Kurtuluş Savaşımızı örgütleyen, ve yeni bir milli devlet inşa eden, kurucu gücün ve ruhun adıdır. Bu güç ve ruh, tarihin kırılma anlarında kendini yeniden gösterir. Nitekim, bunun en yakın örneğini, 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşadık. İşte bu nedenle, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem’de, kuvvetler ayrılığı ilkesinin, güçlü bir şekilde sağlanması için çok büyük öneme sahip olan, Anayasa Mahkemesi’nin üyeleri, Hâkimler Savcılar Kurulu, Sayıştay, Yüksek Seçim Kurulu, YÖK’ün yerine kurulacak olan, Türkiye Yükseköğretim Kurumu, ve RTÜK üyelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, nitelikli çoğunluk ile seçilmeleri sağlanacak. Böylece bu kurumların, demokratik meşruiyeti sağlamlaştırılacak, ve tarafsızlıkları şüpheden arındırılacak. 

Demokrasimizin en önemli ayaklarından biri de yerel yönetimlerdir. Mevcut sistemde, belediyelerimiz üzerinde, ağır bir vesayet oluşturulmuş durumda. Kent sakinlerimizin seçtiği yöneticilerin de, “Seçilmiş” olduğu gerçeği yok sayıldı, belediyelerin, alt yapı yatırımları için borçlanmalarındaki onay yetkisi, Cumhurbaşkanı’na verildi. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanıyla ilgili düzenlemelerde, Cumhurbaşkanı kararı aranır oldu. Hatta, Belediyelerin, Cumhurbaşkanı’nın uygun gördüğü STK’lar ve vakıflar dışında kalan kurumlarla, ortak proje ve çalışma yapması bile engelleniyor. Garabete bakar mısınız? Bizim için, Belediye Başkanları da, ilgili kentlerin seçilmiş yöneticileridir. Belediyelerin hayati kararlarının, Cumhurbaşkanı tarafından alınması, 84 milyon vatandaşımızın, yerel seçimlerde ortaya koyduğu iradeyi hiçe saymaktır. İşte o nedenle, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemde, Merkezi yönetimle, yerel yönetimler arasındaki yetki dağılımı, iktidar ve muhalefet belediyesi ayrımı olmadan, milli iradeye saygı duyulacak şekilde düzenlenecek."

"Ben de gezmezsem, bu esnafı kim gezecek!"

Grup konuşmasında milletimizin derdini kim dinleyecek vurgusuyla, "Biz bu yolculuğa çıkarken, milletimize bir söz verdik, koltuk değil ayakkabı eskiteceğiz dedik. Allah'a bin şükürler olsun ben size verdiğim sözü tuttum, siz de bana verdiğiniz ve hep birlikte milletimize verdiğimiz sözü tuttuk." şeklinde açıklamada bulundu.

"Mesela Enflasyon canavarı sahneye çıkıyor, vatandaş sürekli artan fiyatlara ezdiriliyorsa, iktidar için yolun sonu görünüyor demektir."