X
Kripto Para Gündem Eğitim Spor Sağlık Teknoloji Otomobil E-Devlet
Mi 11 Lite Kamera AI Mod, Gece Görüşü, NFC Fix Modem Dosyası
Redmi Note 10 Pro Gece Modu Mor Kamera ve AI Mod Sorunu Çözüldü
Uzaktan Eğitim Kapısı Otomatik Video Oynatıcı
Redmi Note 12 Pro 4g Boxsuz İmei Tamiri
Redmi Note 10 Pro Volte Fix - Redmi Note 10 Pro ENG QCN
Redmi Note 10 Pro Stabil IMEI Repair
Ermenistan - Türkiye maçı hangi saatte? hangi kanalda?
En düşük emekli maaşı ne kadar? en düşük emekli maaşı 2023
YKS kaç gün kaldı? YKS tarihi ne zaman? YKS başvuru
"MariaDB-client-10.2 RPM Update Failed" Hatası ve Çözümü

delta mutasyonu nedir? covid-19 delta varyantı nedir?

1 yılı aşkın süredir dünya üzerinde etkisini gösteren ve göstermeye devam eden covid-19'un yeni mutasyonu delta mutasyon nedir? Delta varyantı nedir?

Dünya covid-19 ile mücadelesine devam ederken, covid-19 yeni bir mutasyona daha uğrayarak insan sağlığını riske atmaya devam ediyor. Peki covid-19 Delta mutasyonu nedir?  Delta mutasyonuna aşı bulundu mu ? gibi soruların açıklamaları ise bilim insanları tarafından yapılmakta. Delta mutasyonu ilk olarak Hindistan'da görünmüştü. Bunun için Avrupa ülkeleri için de riskli olabileceği vurgulanırken, maalesef ülkemizde de yaklaşık 100 vatandaşımızda covid-19 delta mutasyonu tespit edildiği açıklaması Sağlık Bakanlığı tarafınca açıklanmıştı. 

Covid-19 Delta mutasyonu belirtileri nelerdir?

Yapılan açıklamaya göre önceki varyantlarından farklı olarak "Baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı" en belirgin semptomlar arasında yer almaktadır. Soğuk algınlığı ile karıştırılabilen delta mutasyonu da bu yüzden çok riskli. Bilim insanlarının eğer bu belirtileri taşıyorsanız, test yaptırmanız ve kendinizi izole etmeniz gerektiği yönünde açıklamalar yaparken, delta varyantı dünyada hızlı bir şekilde çoğalmaya başlamaktadır.

Covid-19 Delta mutasyonuna hangi aşı yapılmalı?

Biontech CEO'su Uğur Şahin, avrupada hızlı bir şekilde yayılmaya devam eden delta mutasyonu için 3. doz aşı gerekebileceğini vurgularken, Biontech aşısının da delta mutasyonuna karşı etkili olduğunu açıkladı.  Aşı olanların zamanla bağışıklıkları azaldığı için 3.doz aşıya ihtiyaç duyulabileceğini, 3.doz aşının bağışıklığı artırabileceği açıkladı. 

Covid-19 Delta Mutasyonu Delta varyantı nedir?

Delta mutasyonu Hindistan'da ortaya çıkan ve yaklaşık 6 Bin insanın hayatını kaybetmesine sebep olan bir covid-19 varyantı.B.1.617.2 soyundan gelen ve SARS-COV-2 olarak adı geçen, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 31 Mayıs 2021 tarihinde delta varyantı olarak adlandırılan hastalık için henüz bilim insanları tarafından kesin bir sonuç bulunamadı. Biontech aşısının covid-19 Delta mutasyonu için koruyuculuğu olduğu ise Biontech CEO'su Uğur Şahin tarafından açıklandı.

Yasaklar geri gelecek mi?

Avrupa'da İngiltere başta olmak üzere bir çok ülke tam açılmaya gitmeyi planlarken, delta varyantının çıkmasıyla bu karar tekrardan gözden geçiriliyor. Avrupa ülkelerinde hızlı bir şekilde bulaşmaya devam eden delta mutasyonu, tekrardan izole olmamıza sebep olabilir. Ülkemizde 134 kişide delta varyantının göründüğü açıklanırken, bilim insanları soğuk algınlığı belirtisi gösterdiğini ve  baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi belirtilerde test yapılması gerektiğini vurguladı.